понеділок, 16 січня 2017 р.







Ой, господар, господарочку,
Пусти в хату Меланочку,
Меланочка чисто ходить,
Нічого в хаті не пошкодить.
Як пошкодить, то помиє,
Їсти зварить та й накриє.
Добрий вечір!





 Напередодні Старого Нового року (13 січня за новим) або святого Василія Великого (14 січня), український народ святкує Маланку, або Щедрий вечір. У сиву давнину вважалося, що в новорічну ніч (по старому стилю) сходяться сонце і місяць, і це є початком всього нового, зокрема – Нового року.
Коріння цього суто слов’янського свята дехто з дослідників шукає у давньогрецьких Діонісіях – карнавалах на честь бога виноградарства і виноробства Діоніса, з обов’язковим приношення у жертву цапа, в якому вбачають нашу «Козу» – найголовнішу після Маланки і Василя «персону» на святі Маланки.
У наших предків Маланка символізувала місяць, а Василь був символом сонця. Вважалося, що в цю ніч Маланка вийшла заміж за Василя.
В Україні щедрівки, так само як і колядки беруть свій початок дуже давно. Це величальні українські обрядові пісні, які виконуються під Новий Рік і під час Йордану в Щедрий Вечір. Вони так само як і колядки оспівують величання господаря і його родини. Щедрівки також висловлюють побащання великого врожаю і достатку.  

                                                         
У щедрівках, так само як і в колядках християнського циклу відбиваються біблійні епізодів, такі як народження Ісуса Христа й поклоніння волохів і пастухів. Також в щедрівках є багато образів святих, щоб надати їм більш магічного значення. Колядки і Щедрівки є невідємною частиною вертепів і різних Різдвяних вистав, в яких завжди присутні пісні про народження Христа. «Радуйся, ой радуйся, земле, Ясен Світ народився»  – це до сих пір одна з найпопулярніших колядок в Україні.
13 січня до  бібліотеки №8 завітали «Маланочки»  самодіяльних ансамблів клубів академії пенсіонерів «Золота осінь» і «Лада». Вони  привітали працівників бібліотеки та читачів із святом,заспівали щедрівки, колядки, віншували господарям  достатку, щедрого врожаю та гарного Нового ріку. Сподіваємося, що так і буде!




Немає коментарів:

Дописати коментар