пʼятницю, 26 серпня 2016 р.

Совісна дорога його мети

27 серпня ми відзначаємо 75-річницю з дня народження великого Українця, видатного Майстра театру і кіно Богдана Сильвестровича Ступки.
Володимир Мельниченко, доктор історичних наук, написав шість книг про видатного митця, серед яких «Богдан Ступка. Біографія»(2012)
Особлива винятковість Ступчиної біографії ще й тому, що в процесі її написання Богдан Сильвестрович відповів на 1200 запитань автора.
Газета «СловоПросвіти» №34(878), 25-31 серпня 2016 (ст.14), опублікувала відповіді на запитання. Пропоную вашій увазі ті, що зацікавили мене, думаю, вони допоможуть більше осягнути Богдана Ступку як Людину і митця. Якщо у когось з`явилося бажання почитати все інтерв`ю,  ласкаво просимо до читального залу нашої бібліотеки№8:

      -          Львів і Київ. Як ви їх сприймаєте?

  -   Львів – це життєвий трамплін. Київ – сам політ. Львів – коріння. Київ – це крона.
-          А чому в середині 80-х років ви відмовилися переїхати до Москви?
-          Боявся стати імпотентом під час пересадження на інший творчий ґрунт – на чужу сцену. Так, був страх, що на новому місці не зможу відбутися як артист…Інша справа – причина цього страху. Я справді боявся виривати своє коріння з рідного українського ґрунту, на якому виріс, боявся втратити підживлення своєї творчості. Тим більше, що драматичний артист пов`язаний зі словом, яке дуже чутливе до пересадження. Інакше кажучи, анітрохи не жалкую пор те, що відмовився переїхати до Москви.
-          ….Хто прикрашає Ваше життя?
-          Найперше – родина. Щасливий той, хто щасливий удома…
-          Але ж тільки сім`я?
-          Звичайно. Приятелі, друзі – люди різних професій: історики, медики, інженери. У мене, як у булгаковської Маргарити, пристрасть до людей, які роблять свою справу першокласно. Люблю людей, розумніших за себе.
В.Т.

                       ***

«Радуюся сонцю, дощу…»

        
26 серпня в бібліотеці-філії №8 відбувся  кінолекторій присвячений 75-річчю від дня народження Героя України, популярного актора театру і кіно Богдана Сильвестровича Ступки. Запрошені із задоволенням переглянули  відео «Я люблю Україну»  та прослухали вірш «Крила» Ліни Костенко у виконанні  улюбленого  актора.
        З біографією  та цікавими  фактами  із життя Богдана Ступки ознайомила читачів Максименко Олена, бібліотекар читального залу, яка  захоплено  розповідала про ролі, які зіграв актор  в театрі та кіно.    Родзинкою  заходу був перегляд легендарного фільму Юрія Ільєнка «Білий птах з чорною ознакою» (1971), де роль Ореста Дзвонаря зіграв Богдан Ступка.
        Після перегляду   присутні активно обговорювали  фільм та ділилися враженнями, емоціями, які виникли під час кіносеансу.
        До речі, фонди нашої бібліотеки збагатилися колекцією DVD-відеодисків  «Класика Українського кінематографа», серед яких і переглянутий фільм «Білий птах з чорною ознакою».
           М.Боженко







Немає коментарів:

Дописати коментар