вівторок, 30 серпня 2016 р.

Вогонь в одежі слова...

27 серпня світова громадськість відзначила 160-річчя від дня народження великого сина України  Івана Франка – геніального письменника, драматурга, поета, публіциста, ученого, громадського і політичного діяча. Долучився до святкувань і колектив нашої бібліотеки№8. 30сернпя о 14.00 у міській виставковій залі, що знаходиться у  нашому приміщенні, відбувся захід  - літературно-музичний портрет: «Дух, що тіло рве до бою…» присвячений цій знаменній даті.
На літературну зустріч зібралися читачі, учні, працівники бібліотеки, викладачі школи мистецтв №3 та пошановувачі творчості Івана Франка. Відкрила дійство завідуюча бібліотекою Світлана Хмільова, а потім слово передала ведучим – Тетяні Ямінській, провідному бібліотекареві та Олені Максименко, бібліотекареві читального залу.

-          Іван Франко – європейський геній – встає сьогодні з нами на збереження Української держави, яку він будував своєю титанічною, каменярською працею. За обсягом знань, багатством лексичного запасу, він був енциклопедією, а за працьовитістю, результативністю та глибиною мислення його величають титаном думки і праці – такими словами почала свою  розповідь Тетяна Ямінська.

У стислій, але цікавій формі ведучі зуміли донести до присутніх цікаві моменти творчої біографії письменника. Народився Іван Франко на Галичині у родині коваля: «На дні моїх споминів і досі горить той маленький, але міцний вогонь…Се вогонь у кузні мого батька. І мені здається, що запас його я взяв дитиною у свою душу на далеку мандрівку життя. І що він не погас і досі».
 Його творчість глибоким корінням вросла в українську культуру. Вірші, п`єси, прозові твори стали класикою і відомі нам ще зі шкільних років.  У народну творчість ввійшли солоспіви написані на вірші Івана Франка. Розбудила любов до пісні у дитячому серці  його мати – Марія Кульчицька. Любов – найпрекрасніше почуття, що промениться всіма відтінками барв у поетичних творах письменника. Вершинні зразки інтимної лірики покладені на музику, співає не одне покоління українців
 Гості мали змогу почути ці неперевершені пісні у виконанні вокального ансамблю "EXpromt" викладачів школи мистецтв№3 (худ.керівник Н.Пренделас та Є.Дондук). «Ой ти, дівчино, з горіха зерня»  виконанали Григорій Музика та Наталя Пренделас, «Як почуєш уночі»  -  ансамбль.
Здається, ці пісні, вірші можна слухати без кінця. Бо в кожному з них ми знаходимо слова, думки, почуття, що відлунюють у наших серцях. Ми захоплюємося Франком, тонким ліриком, співцем «зів`ялого листя».
Зустріч завершилася виконанням пісні «Не пора», яка вважається неофіційним гімном Січових стрільців.
Тож хай несхитна віра Івана Франка горить у серці кожного з нас! Важливо, як ми відзначаємо його ювілей, проте значно важливіше – зберегти  у своїй думці та серці мудре слово з його спадку, яким він звертався до нас. 








2 коментарі:

  1. Захід дійсно був дуже вдалим. Патрітичності додала діюча до Дня Незалежності виставка робіт народних умільців. ВАм дякуємо за співпрацю

    ВідповістиВидалити