вівторок, 12 березня 2024 р.

Творчий набуток Таїни Братченко

12 березня в бібліотеці №5 відбулася творча зустріч з відомою білоцерківською поетесою, прозаїком, журналісткою та людиною, яка має свідому громадянську позицію  –  Тетяною Іванівною Братченко (Таїною Краєвською).

На захід завітали шанувальники творчості мисткині, читачі, поети - краяни.

З  творчістю  письменниці присутніх познайомила завідувачка бібліотекою Світлана Хмільова.

Письменниця є членом Національної спілки письменників України (2009), лауреатом  Білоцерківської міської літературно-мистецької премії імені І. Нечуя-Левицького та літературно-мистецької премії ім. Миколи Сома. А нещодавно пані Таїна стала лауреатом престижної обласної літературної премії імені Григорія Косинки за 2023 рік.. 

Народилася майбутня мисткиня  в м. Кіровограді (15 червня 1952 р.) в родині вчителів. Навчалася в Кіровоградському музичному училищі по класу фортепіано. Згодом стала студенткою одного з самих престижних вузів України – Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка, факультету журналістики. На вибір цієї професії певним чином вплинув її батько, який також працював журналістом. Тож більше 20 років життя були віддані журналістиці. 

Пані Таїна була кореспондентом газет «Водник» Міністерства річкового транспорту України та обласної молодіжної газети «Комсомолець Полтавщини».  

З 1985 р. стала жителькою м. Біла Церква. В нашому місті вона працювала лектором міського відділення Товариства «Знання», педагогом середньої школи, фахівцем Центру соціальної служби відділу у справах сім'ї та молоді міської ради, редактором газети «Аграрні кадри» Білоцерківського аграрного університету.  З 2005 по 2006 р. – журналістка тижневика «Народні вісті». Певний час обіймала посаду викладача Білоцерківської філії Міжрегіональної академії управління персоналом.   Її публікації можна було побачити у центральних, обласних, міських газетах та у гумористичній збірці «Веселий ярмарок». 

Саме завдяки роботі журналісткою, авторка відкрила для себе багато нового, познайомилась з долями найрізноманітніших людей. Ці історії пізніше лягли в основу її власних розповідей, адже герої її книг звичайні пересічні люди. 

Тож пані Таїна  має вагомий творчий набуток. Її твори різножанрові, вона пише для різноманітної  категорії читачів – публіцистичні та документальні, гумористичні збірки та збірки оповідань для дітей,  художні романи та повісті. 

Пані Таїна, під час зустрічі, щедро ділилася з присутніми спогадами з дитинства, навчанням та творчою своєї діяльністю. Ознайомила з деякими своїми творами та розповіла історію їх написання, а саме дитячою книжечкою «Казки про голуба Урра», історичним твором «Правда і міфи про Кобзаря» та повістю «Портрет циганки».

Наприкінці зустрічі  авторка зупинилася на нещодавно надрукованій збірці оповідань, яка побачила світ у 2023 році – «Сяйво зимової ночі». Це теплі історії, часом автобіографічні, деякі – художній вимисел. Та всіх їх об’єднала зима та різдвяні і новорічні свята. А надихнула на написання такої щемної, теплої та доброї книги, де всі історії мають гарний кінець, чи продовження,  як не дивно, – війна. Це той страшний початок перших днів та місяців шоку, коли автор часто перебувала в темному підвалі під час повітряних тривог.  Та все ж як творча людина, щоб відволіктися від страшних думок – народжувала свою зимову казку для дорослих. Ця книга – така собі книготерапія для покращення настрою, самозаспокоєння та віри  в непереборну силу кохання. 

Майже всі книги є в фонді книгозбірні, тож читачам була запропонована книжкова виставка «Творчий набуток Таїни Братченко», де всі бажаючі після заходу мали змогу взяти книги та прочитати.

                                                                                            Світлана Хмільова




Немає коментарів:

Дописати коментар