вівторок, 7 вересня 2021 р.

Happy Labor day



Сьогодні «Фейсбук» пропонує нам gif-наліпку «Happy Labor day», яка привітала б наших друзів із Днем праці - державним святом, створеним у США з метою вшанувати працівників та їхній внесок до економіки. Багато американців у цей день відзначають кінець літа і навіть не всі знають, що історія свята сягає кінця 1800-х. А як же 1 травня? - скажете ви. Спробуємо розібратися

Звідки походить це свято?

Протягом 1800-х на піку була промислова революція і багато американців працювали 12 годин на день, сім днів на тиждень у важких умовах за малу плату. Навіть діти працювали на заводах. Роботодавці практично не давали працівникам лікарняні, вихідні, або медичне обслуговування.

Працівники все більше вступали до профспілок і починали протестувати проти небезпечних умов праці та виступали за збільшення переваг від роботодавців. Уряди штатів почали рух за відзначення працівників святом і все частіше приймали закони на користь звичайного трударя. Конгрес США заснував федеральне свято День праці 28 червня 1894 року і призначив його на перший понеділок вересня.


В чому різниця між Днем Праці та Першотравнем?

Як День праці, так і Міжнародний день трудящих, або Першотравень, відзначає заслуги звичайного працівника. Першотравень, який святкують у більшості індустріалізованих держав, бере свій початок із подій у Сполучених Штатах.

В травні 1886 року на площі Хеймаркет в Чикаго відбулась демонстрація працівників з вимогою восьмигодинного робочого дня. Під час протесту вибухом бомби було вбито семеро поліцейських і четверо цивільних. Про випадок повідомили міжниродні ЗМІ і цей день став нагодою для щорічних акцій протестів робітників у світі.

Чому американці не відзначають Першотравень?

Після інциденту на площі Хеймаркет, в Сполучених Штатах посилився рух проти профспілок, тож тодішній президент США Гровер Клівленд не захотів обрати травень, через зв‘язок з подіями на Хеймаркет і тому обрав іншу дату у вересні.

Що американці роблять на День праці?

День праці означає кінець літа і багато американців у довгі вихідні намагаються трохи надолужити літній відпочинок, відвідати парки, пляжі, або провести час на подвір‘ї в колі родини та друзів. Це також гарна нагода для закупів, бо в ці дні оголошуються розпродажі на одяг, шкільне приладдя, товари домашнього вжитку.

Дж: https://ukrainian.voanews.com

Немає коментарів:

Дописати коментар