четвер, 24 березня 2016 р.

Виговський у колі читачів.Віват!

23 березня колектив бібліотеки-філіалу №8 запросив до себе в гості білоцерківського літератора, журналіста, лауреата міської літературно-мистецької премії ім. І.С. Нечуя-Левицького Олександра Виговського. Зустріч відбулася з нагоди його ювілею, який святкували 17 березня.
Дуже часто під час художніх презентацій у виставковій залі погляд відвідувачів привертає худорлявий чоловік самотньо сидячий біля дверей. Романтизму в його образі достатньо – засмагле обличчя, довге волосся, що спадає хвилями до плечей, сережка у вусі, неголене, з проблисками сивини обличчя і заглиблений у себе, аби не сказати відсутній – погляд. Здається, йому немає діла до того, що відбувається навкруг. А потім, на шпальтах газети «Копейка» виходить чергова стаття про відкриття виставки, що розбиває вщент усі журналістські форми і стандарти з притаманною тільки йому манерою подання матеріалу. А внизу підпис «Олександр Виговський».
Напевне, багатьом із нас запам`ятався його репортаж із Майдану під час Революції Гідності, у якому він описав героїчних повстанців сьогодення, які вистояли проти «беркутівців». 
Описати революційні події міг тільки той, хто був на Майдані.
Останнім часом Олександр Виговський став дуже популярним у літературних колах Білої Церкви. Що ж у цьому чоловікові так привертає увагу громади? Перш за все, ноша таланту, як дар від Бога та його громадянська позиція. В пам`яті спливають усім відомі слова, які вже давно стали афоризмом: «Поэтом можешь ты не быть, но гражданином быть обязан».
Талантами потрібно ділитися, вважає журналіст Виговський, бо коли відійдете у потойбіччя, вас запитають чому не віддали людям те, що отримали в дар від Бога? Талант потрібно розвивати й дарувати.
Окрім журналістських репортажів з під його пера вийшло 8 книжок, серед яких поетична збірка «За руку з Хароном», займається різьбою по дереву. У своєму доробку має не малу колекцію дерев`яних скульптур.

На велику подяку заслуговують ініціатори цієї зустрічі. Колектив старався, про що свідчили святково прибрані столи, творчо зроблені слайд-шоу про життя і творчість літератора, які підготували студенти Білоцерківського інституту економіки і управління "Університет Україна". Ювілейний вечір відкрила бібліотекар абонементу Тетяна Ямінська. Шану ювіляру віддали студенти коледжу сервісу та дизайну. Аня Сидорович, Діана Ситарченко, Мирослава Чорноморець та Катя Голуб
читали вірші Олександра Виговського. Музичний подарунок зробили студентка коледжу фінансів, обліку та аудиту Настя Кущова і учениця Білоцерківського колегіуму Ася Ковальчук. Своїми враженнями про книги автора поділилися бібліотекарі Майя Боженко і Зоя Чутковська. Оптимістичного настрою додали друзі та колеги журналіста Олена Лук`янець (газета «Копейка»), Богдан Храбуст (газета «Громадська думка»), літератор і друг Олена Мартузаєва. Запрошена на гостину завідувачка бібліотеки №3 Ксенія Гнуда артистично прочитала оповідання автора з його книги «Новосвітські батюшки та матушки», а громадський діяч і меценат бібліотеки Сергій Істомін вручив ювіляру невеликий подарунок. Ведуча заходу – завідуюча бібліотекою Світлана Хмільова подякувала ювіляру за його оригінальну талановитість і надала йому слово. Від такої гостинності пан Виговський трохи розгубився, але сказав, що хотів. Коротко, лаконічно із словами подяки і надії до Бога, бо все в його руках.








Немає коментарів:

Дописати коментар