середу, 16 грудня 2015 р.

Шолом-алейхем – миру вам!

Біла Церква – місто багатонаціональне. В ньому успішно функціонують понад 10 національних товариств і громадських організацій німецької, єврейської, польської, молдовської, грецької, російської, циганської, чеченської культури.
Для  потреб цих національних громад у місті діє ціла система культурно-мистецьких закладів, в тому числі і навчальних. Приміром діти єврейської громади навчаються у навчально-виховному комплексі «Міцва-613».
Сьогодні читачі бібліотеки №8 мали нагоду ближче познайомитися з учнями цього закладу.
А представляла їх Тетяна Петрівна Киришун, завуч з виховної роботи школи. Вона наголосила, що назва навчального комплексу, а точніше число 613 нерозривно пов`язане з П`ятикнижжям Мойсея, або як його називають християни, Старого Заповіту Біблії. У цьому закладі діти спілкуються українською, російською, вивчають англійську мову та іврит.
Знайомство із культурою єврейського народу почалося зі співу двох молитов у виконанні школярів. Другу молитву «Ранковий пісочок», благодаріння Богу, діти виконали, аби присутні в залі почули, як звучить іврит.
Також у заході взяв участь хоровий колектив єврейської громади «Гуте Фрайн», що в перекладі "Добрі друзі" (художній керівник Жанна Рудянська),в основному люди зрілого віку. Спочатку вони розповіли про вікову історію багатостраждального єврейського народу, гоніння, які пережили євреї починаючи з біблійної глибини віків:
 "Це єдиний народ, який подорожує й досі зі своїм Мойсеєм по пустелі. Мойсей вивів євреїв до гори Сінай, де Бог вручив йому «Скрижалі», книгу, яка допомогла  знайти свою релігію.
Єврейський народ розсіяний по світу. Бог не допустив Мойсея до землі ханаанської, зате народ отримав можливість будувати свою державу.
Єврейський народ старанний, він прагне дати освіту своїм дітям. Скільки переслідувань і гонінь випало на долю наших предків, але ми вижили і ми освічені. Сьогодні не можна уявити світ без Пастернака, Мандельштама, Шолом-Алейхема. Культура євреїв починається із сивої давнини. Сьогодні це одна з найбільших культур світу. Бог не забувся про єврейський народ повернувши йому історичну батьківщину. Тепер  Стіна Плачу стала для іудейських нащадків третім  Храмом.
Врешті решт, ми отримали свою історичну батьківщину і можемо вільно туди повернутися, але  чекаємо одного, почути від вас: “Євреї не покидайте нас, бо без вас буде погано”, - такими словами закінчила свою промову одна із учасниць  «Гуте Фрайн».
Хоровий  колектив виконав ряд пісень на мові іврит та ідиш. Візитною карткою концертної програми стала пісня «Доброго вам свята», також звучали:  «Возрадуємся небесам», «Тум балалайка», «Величальна», «Золотий Єрусалим», «Фарширована риба», (виявляється це коронне блюдо на святковому столі).  Завершили програму зустрічі  піснею «Шолом-алейхем», що значить – «Мир вам», а ми дізналися, що означає  ім`я великого єврейського письменника Шолом-Алейхема.
Так ненав`язливо, в оригінальній формі єврейська громада познайомила читачів із культурою єврейського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар