вівторок, 13 жовтня 2015 р.

Тої слави козацької повік не забути

Коли заходиш до бібліотеки, відчуваєш запах книг, газет, друкарської фарби, дерев’яних стелажів, застарілого  від часу паперу, специфічного, притаманного тільки для книг пилу, хоч як би з ним не боровся. Ці запахи  залишаються ще із далекого дитинства, коли ти вперше переступив поріг книжкового царства. Так пахне бібліотека. І в цьому її загадковість.
Незвичний для бібліотеки запах стояв у читальному залі бібліотеки №8 12 жовтня.  Студенти І курсу механіко-енергетичного технікуму смакували козацький куліш, старанно приготований бібліотекарем читального залу Майєю  Боженко. Приводом до цього стало свято українського козацтва, яке буде відзначатися в Україні 14 жовтня. Провідний бібліотекар абонементу Тетяна  Ямінська в рамках Дня інформації “Тої слави козацької повік не забути” підготувала народознавчу годину “Козацькі страви: кулінарні традиції”. Вона розповіла студентами про українських козаків, їхнє життя в бойових походах, звичаї і традиційний козацький куліш. Доповненням до цікавої бесіди стала вікторина “Вірю – не вірю”. Присутні дізналися з якого посуду і які страви їли козаки, які зачіски у них були, хто автор повісті про козаків “Тарас Бульба”, хто вважався покровителем Січі, який український народний танець є бойовим мистецтвом, яке свято козаки вважають своїм... Після такої інформаційної підготовки прийшов час і покуштувати козацького кулешу, про який так багато говорили на заході. Смакували всі: гості, працівники бібліотеки і викладачі. Повірте, було дуже смачно. Але…це було потім. 
      А спочатку, провідний бібліограф читального залу Зоя Чутковська провела історичну годину “Мандрівки козацькими стежками”. Цікаве повідомлення “Петро Калнишевський – постать овіяна легендами” примусило усіх затаївши подих слухати про легендарного останнього кошового Запорозької Січі, який прожив до 112 років у вигнанні на Соловецьких островах.
Зоя Миколаївна акцентувала увагу на тому, що 2015-й  рік оголошено в Україні Роком козацтва та роком кошового Петра Калнишевського, з приводу чого і відбувається зустріч. Також розповіла про козацьку еліту – характерників, про існування яких у залі мало хто знав і це було видно на зацікавлених обличчях молоді  та із  запитань, які вони ставили ведучій.
Козацтво було не лише військовою силою, а й важливим чинником громадсько-політичного й культурного життя України, захисником православ’я, охоронцем українських національних традицій. З цього приводу, у своїй розповіді, бібліограф зупинилася і на заслугах у визвольній війні Української Повстанської Армії, наголосивши,  що 14 жовтня ми святкуємо не одне свято, а День захисника Вітчизни, День українського козацтва, День створення УПА  і Покрови Пресвятої Богородиці, яка є покровителькою і заступницею воїнства українського. Для православних українців це одне із найбільших релігійних свят осені.
До заходу було оформлено книжкову виставку “Ми козацького роду – ми сини України”.



Немає коментарів:

Дописати коментар