пʼятницю, 25 вересня 2015 р.

Криниця мудрості його життя

 
На фото: М.Дочинець(в центрі)
Нещодавно, бібліотеки міста зустрічали дорогого гостя – українського письменника, лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка Мирослава Дочинця. Про це повідомляють ЗМІ Білої Церкви, про це пишуть бібліотечні блоги. Але, як стверджує  народна мудрість – краще один раз побачити, ніж сто раз почути.
Мені випала велика нагода почути і побачити цю Людину. Звичайний чоловік в темних окулярах, які заважали розгледіти його очі, трохи статечний за віком створив у залі атмосферу загадковості.
Говорив устами своїх книжкових героїв, мовою предків – гарною українською, колоритною, барвистою і тим викликав ще більшу зацікавленість до себе. В кожному слові філософія життя і мудрість притаманна гуру. Його природний скептицизм стримував зал у запитаннях, але смільчаки були. Їх цікавив процес створення художніх образів, на що відповіді так і не отримали. Якою може бути відповідь, коли це дар Божий і в кожного митця він проявляється по-своєму.
Гість – письменник  світового масштабу. Мудрості в його словах вистачало на всіх політиків ВР разом узятих. Інтерес викликало його бачення і сприйняття Всесвіту. Мирослав Дочинець – будівничий шляху свого життя, який йому виткала доля, не є глядачем, як усі, він  заповнює пустоти навколо себе творчою енергією духовності.
Говорить прості речі, а глибина їх бездонна. Це дивує. Чому він бачить, а інші – ні? Чи не тому його герої такі   популярні, що в них проявляється їхній творець. В його словах звучить  любов до рідного краю і людей, природна недосяжність, яка бере початок із величі маленького клаптика мукачівської землі, звідки письменник  родом, від досвіду древнього українського народу, сином якого він є.
Таким я вперше зустріла і побачила Мирослава Дочинця.
Протягом двох годин, які промайнули ніби двадцять хвилин,  у залі панував позитивний настрій. Після такого спілкування починаєш розуміти, чому заздрісники називають істинних українців націоналістами. Націоналізм, коли він не виходить за грані розумного – є патріотизмом, якого на жаль, багатьом із нас бракує.
Автор познайомив присутніх зі своїм творчим доробком, представив нові книги, розповів історію їх написання.

Дочинець,М.
Книга надиху. Уроки світу, Неба і людей / Мирослав Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2015. – 248с.
Нова книжка лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця – про життя як безнастанний дар; про духовні вершини Афону і маленькі карпатські верховини ; про те, що робить істоту вільною і безсмертною; про вічні істини і про вічний пошук щоденних крихт радості, про особисте і вселюдське; про земне і небесне, що дарує надих. А ще в цій книжці нуртує розкіш мови – чар текстів, переплетених із таїнством змісту. Невтомне і невтоленне збирання зілля Слова.




Дочинець,М.
Історії. Жінки, які перемогли. Чоловіки, які витримали. Великі, які кохали. / Мирослав Дочинець. –  Мукачево : Карпатська вежа, 2015.- С.450
Це реальні історії про реальних жінок і чоловіків. Історії служіння меті і мрії, історії духовного пошуку, а нерідко й духовного подвигу. Немає секрету щастя і хисту. Немає загадки долі. Є загадка любові. І ці люди все життя розгадували її. І служили їй.





Дочинець,М.
Криничар. Горянин / Мирослав Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2014.- С.610
«Чого навчав той чоловік?» - «Різного навчав. Казав, наприклад, що коли ти робиш щось посутнє, то спочатку тебе не помічають. Потім над тобою сміються. А потім ти перемагаєш…»
Горянин
«Зчитуючи попасом мої душевні повіряння, мої життьові зарубки, дійдеш і до головного. Я відкрию тобі секрет, як здобути те, чого домагаються  всі – Багатство.
Я відкрию тобі принаду двох головних свобод – звільнення від страху і від злиднів. Бо лише ці дві свободи владні привести до того, що керує світом і людьми.
Ось писемний діяріюш про мій світ – хиткий островець у морі часу…»

Криничар



Немає коментарів:

Дописати коментар