середу, 30 квітня 2014 р.

Дні чеченської літератури в Білій Церкві

Наразі  проходять дні чеченської культури в різних містах України: регіональні фестивалі в Миколаєві та Кривому Розі, зустрічі з письменниками, круглі столи «Чечня очима українців», Міжнародний фестиваль українсько – чеченської дружби «Від Дніпра до Терека».
29 квітня жителі мікрорайону і читачі бібліотеки мали змогу познайомитися з представниками чеченської діаспори  нашого міста, котрі представляли Всеукраїнську громадську організацію «Діаспора чеченського народу» організовану патріотами чеченської діаспори з 15 регіонів України. До складу організації входить  понад 1000 активістів, їхня кількість постійно зростає. ВГО «Діаспора чеченського народу» бере активну участь у діяльності громадських рад, сформованих органами державної влади.
Зустріч відкрила завідуюча бібліотекою С.Хмільова, вона привітала чеченських друзів і розповіла про роботу бібліотеки.
Із вступною промовою виступив голова правління організації С.Садаєв, з вітальним словом до присутніх звернувся  голова Київського обласного відділення ВГО "Діаспора чеченського народу" М.Абдуразаков.  Основний акцент він зробив на місії діаспори – викоренити негативні образи чеченців, навіяні сформованими стереотипами; зайняти лідируючі позиції в міжнародному діалозі та діалозі національних меншин з українським суспільством і органами державної влади; відкрити українському суспільству та всьому світові Чеченську Республіку та  її історію, культуру і традиції, прагнення до розвитку миролюбної,високоосвіченої та висококультурної нації; зберегти національну ідентичність чеченців в Україні.
Зустріч супроводжувалася мультимедійною презентацією,  діти читали вірші чеченських поетів. Все це   дало змогу присутнім у залі відчути красу і культуру чеченської мови і пісні. Шанування  чеченській діаспорі виявили і представники різних національних меншин нашого міста : Товариство польської культури ім. З.Красинського,єврейська релігійна громада "Міцва",Товариство німецької культури "Відродження",представники сомалійської громади.
Закінчилася зустріч виступом начальника відділу культури і туризму Білоцерківської міської ради П.Красножона, котрий подякував за співдружність і бажання співпраці.

В.Тимошенко


Немає коментарів:

Дописати коментар