четвер, 7 листопада 2013 р.

Петриківка - душа України

(Ми на сторінках преси)
           
Якщо визначення національної ідеї українців знову відклали в «довгу шухлядку», з українською душею, здається, співвітчизники визначилися остаточно. За їхнім переконанням, ця душа квітне та майорить (вибачте за банальність), як петриківський розпис уславлених майстрів. Так що виставка петриківки, що відкрилася 5 листопада у виставковій залі бібліотеки №8, насправді не так собі експозиція, а фактично демонстрація національних душевних візерунків.
 Цього разу знову прислужився білоцерківський ентузіаст та самовідданий популяризатор народного мистецтва пан Васильєв. Усі представлені роботи взяті з приватної колекції шановного Василя Васильовича, який робив і продовжує робити неоціненні послуги нашим шанувальникам колись регіонального, а тепер улюбленого національного мистецтва.
            Нагадаємо, цей колекціонер уже дарував Білоцерківському краєзнавчому музею
205 робіт найкращих дніпропетровсько – петриківських майстрів, що послужило початком і основним масивом музейної колекції традиційного українського візерункування. Варто зауважити, що в новій колекції пана Васильєва – авторські прізвища, наразі відомі в усьому мистецькому світі.
           
Щодо власних вражень від побаченого, то без зайвої пихатості заявляю: в оточенні всіх цих казкових персонажів – колобків, птахів, лисиць і квітів  - моя українська душа почувала себе як риба у воді ! Навіть краще, бо риби не розуміють візуально-шумового симбіозу, до якого влучно вдалися організатори непересічного видовища. Як саме? Просто й вишукано! Працівники виставкової зали вельми вдало оформили, ніби оповили, образотворчий ефект відповідною народною музикою, таким чином створивши ілюзію цілковитого занурення в атмосферу. От тільки жаль, що експозиція стартувала у вівторок, у найгарячіший час для нашої газети. Тож через брак часу, щоб написати, пропонуємо просто переглянути зроблені світлини, аби закортіло, так би мовити, доторкнутися безпосередньо. Благо, виставка працюватиме до 31 листопада включно. Іди й торкайся досхочу до втаємниченої української душі!
P.S. Наступного вівторка, 12 листопада, о 15.30 у виставковій залі бібліотеки №8 (вул.Леваневського, 55) відбудеться майстер – клас із петриківського розпису, який проведе Наталія Статива – Жарко. Запрошуються охочі!
Олександр Виговський
Копейка. – 2013. - №45. – С.24




Немає коментарів:

Дописати коментар