Масляна – це останній тиждень перед Великим
постом.
На перший день Масляної, в «м`ясопостну» неділю, за стародавнім звичаєм, готується
холодець із свинячих ніжок, тому цей день ще називають «ніжкові заговини».
Заміжні жінки, зібравшись у корчмі, увесь тиждень
справляють «колодку». Невелике поліно сповивають шматками полотна в знак його
народження, а потім, купують горілку, сідають навколо колодки і вітають одна
одну з її народженням.
В четвер обов`язкові гулянки – щоб
телята водилися!
В п`ятницю частують тещу зяті – щоб горло не пересихало. Разом
з тещею запрошуються ще й інші гості.
Погулявши отак цілий тиждень, люди готувалися до
Великого посту.
Головною їжею на Масляну є млинці, вареники з сиром і сметаною, гречані
млинці на маслі або на смальці смажені.
Цей звичай ведеться на Україні з давніх давен.
До бібліотеки №8 Масляна завітала разом із годиною
цікавих повідомлень. Читачі прослухали інформацію про звичаї і традиції українського
народу, його свята і обряди. Акцент у розмові було зроблено на святі Масляної,
яку, з 11 по 17 березня, відзначає вся Україна, і не тільки.
Година
пройшла у вигляді камерної зустрічі. Спокійна атмосфера спонукала читачів до
діалогу. Вони поділилися своїми знаннями українських традицій та особистим
досвідом.
Камерні
форми роботи стали дуже звичним явищем у нашій бібліотеці. Користувачі привикли до гостинності її господарів і йдуть до
нас, як до свого кумира.
В.Тимошенко
Немає коментарів:
Дописати коментар