пʼятниця, 15 березня 2013 р.

Зустрічаємо Масляну


Масляна – це останній тиждень перед Великим постом.
На перший день Масляної, в «м`ясопостну» неділю, за стародавнім звичаєм, готується холодець із свинячих ніжок, тому цей день ще називають «ніжкові заговини».
Заміжні жінки, зібравшись у корчмі, увесь тиждень справляють «колодку». Невелике поліно сповивають шматками полотна в знак його народження, а потім, купують горілку, сідають навколо колодки і вітають одна одну з її народженням.
     В четвер обов`язкові гулянки – щоб телята водилися!
    В п`ятницю  частують тещу зяті – щоб горло не пересихало. Разом з тещею запрошуються ще й інші гості.
Погулявши отак цілий тиждень, люди готувалися до Великого посту.
Головною їжею на Масляну є млинці,  вареники з сиром і сметаною, гречані млинці  на маслі або на смальці смажені.
Цей звичай ведеться  на Україні з давніх давен.
    До бібліотеки №8 Масляна завітала разом із годиною цікавих повідомлень. Читачі прослухали інформацію про звичаї і традиції українського народу, його свята і обряди. Акцент у розмові було зроблено на святі Масляної, яку, з 11 по 17 березня, відзначає вся Україна, і не тільки.
         Година пройшла у вигляді камерної зустрічі. Спокійна атмосфера спонукала читачів до діалогу. Вони поділилися своїми знаннями українських традицій та особистим досвідом.
         Камерні форми роботи стали дуже звичним явищем у нашій бібліотеці.  Користувачі  привикли до гостинності її господарів і йдуть до нас, як до свого кумира.

В.Тимошенко

Немає коментарів:

Дописати коментар