понеділок, 18 січня 2021 р.

Методики для кращого запам'ятовування інформації


Минулого разу ми говорили про покращення пам
'яті в цілому, але що робити, якщо запам'ятати інформацію трба тут і зараз? 

Екзамен, промова, важливі цифри, номери телефонів, правила, формули - усе ви зможете запам'ятати без зайвих зусиль! Все що потрібно - досконало оволодіти підібраними методиками. Тож почнемо!

Методика «Заримуй!».

Принцип цього методу запам'ятовування в тому, щоб привласнити числу, формулі, телефонному номеру риму. Наприклад: 285-42-35 ‒ двісті вісімдесят п'ять, сорок два, тридцять п'ять ‒ сьогодні ми йдемо гулять; 24 червня ‒ двадцять четвертого гладимо плаття, двадцять четвертого в гості йдемо, двадцять четвертого купуємо квіти для Наді, двадцять четвертого їх подаруємо! Від вас вимагається створити свою власну асоціацію, не обов'язково бути поетом. Спробуйте, і ви здивуєтеся, як просто і швидко у вас все вийшло!

Розкажи історію і повір у неї!

Сторітелінг ‒ метод, яким зараз користуються всюди: в рекламі, в соціальних мережах, при написанні резюме. Сенс в тому, що людина створює історію. Неважливо, про себе або про продукт. Наш мозок сприймає цю історію не як набір якихось безглуздих фраз, цифр і показників, а як щось реальн, те, що сталося. Пишучи історію, ви продумуєте образи, можете надавати «дієвим особам» колір або запах. Наприклад, можна скласти історію про формулу ваги, яку школярі вчать в 7 класі: «Жила-була Вага. Від народження їй дали дивне ім'я ‒ букву «P». Її батьками були: мама Маса (ну з нею хоч все зрозуміло, у неї було ім'я «m»), і батько «g» ». Історії можна складати як смішні, так і жалісливі. Принцип в тому, що в школі, вивчаючи правило, ви просто безглуздо зазубрюєте інформацію, яка не відкладається надовго в пам'яті. Пишучи ж історію, ви будете «опрацьовувати» кожен елемент формули або правила.  Вам буде легко відтворити цю інформацію навіть в моменти переживань на іспитах.

Методика від Цицерона

Коли оратори давнини виступали перед величезною кількістю людей, у них не було ніяких листочків, шпаргалок, смартфонів, де можна було б підглядати текст. А запам'ятати величезну промову ‒ це талант, погодьтеся! Зараз, коли учні виступають на конференціях, захищають курсові та дипломні роботи, представляють свій університет на міжнародних олімпіадах теж не дуже вітається читання з листка. Подумайте, на кого вам буде приємніше дивитися: на того, хто постійно підглядає, чи на того, хто відмінно володіє інформацією, взаємодіє з аудиторією поглядом, прекрасно презентує свою тему. Як цього досягти? Метод Цицерона в цьому допоможе! Метод Цицерона полягає в тому, що для запам'ятовування матеріалу вам знадобиться візуалізація кімнати. Неважливо великої або маленької, знайомої чи ні. Головне ‒ подумки потрапити в цю кімнату і почати по ній ходити. Кожен предмет вам може нагадувати розділ вашого виступу. Припустимо, вступ ‒ це килимок, який лежить перед входом у кімнату. Перша частина ‒ комод, який стоїть від вас зліва. У скриньках комода можуть лежати якісь картки з цифрами або датами. Весь виступ ви подумки йдете по кімнаті за годинниковою стрілкою. Такий метод досить-таки популярний і не вимагає від вас великих часових витрат. Досить, готуючись до виступу, обійти таку кімнату 3-4 рази і ви запам'ятаєте всю свою промову. Так, не слово в слово, але зможете живо розповідати інформацію для аудиторії і відмінно в ній орієнтуватися.

Методика візуалізації

По суті, ця методика чимось нагадує методику Цицерона. Але якщо там інформацію ви вчите структуровано, розкладаєте її по полицях, то в методиці візуалізації зовсім не обов'язково все структурувати. Припустимо, потрібно вивчити вірш. Важливо підбирати в думках картинки, які будуть підходити під кожен куплет. Наприклад, якщо у вірші описується якийсь пейзаж, то важливо просто якскраво уявити всі деталі. Розповідаючи вірш, у вас насамперед будуть виникати образи, до яких ви з легкістю підберете потрібні слова.

Метод абревіатури. 

Іноді, для того щоб запам'ятати ціле речення, нам не обов'язково його зазубрювати напам'ять. Можна скористатися методом абревіатур. Принцип в тому, щоб запам'ятати слова за їх першими літерами. Це відмінно працює з граматичними правилами української мови. Наприклад, фраза «Де ти з'їсі ці лини» ‒ репрезентація цієї методики. Суть полягає в тому, що після приголосних «д, т, з, с, ц, л, н» можна писати м'який знак. Запам'ятати всі букви важко, а ось за першими літерами слів ‒ легко. І краще, якщо це буде якась змістовна фраза. Поки людина мислить, споживає нову інформацію, ділиться нею зі своїми друзями, родичами, знайомими ‒ вона живе. Якщо ми тренуємо своє тіло в спортзалі, ми повинні тренувати свій мозок! Вчити вірші, відтворювати в пам'яті моменти, тримати в голові всі важливі дати, читати книги і вміло вибирати з них корисну інформацію ‒ все це допомагає пам'яті бути бездоганною, а вашому мозку ‒ правильно функціонувати! 

Сподіваємося, методики запам'ятовування були корисними для вас, і ви знайдете можливість ними скористатися. А щоб поглиблено вивчити тему, завітайте в бібліотеку8.
Джерело : https://buki.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар