понеділок, 3 серпня 2020 р.

10 головних книг у стилі стімпанк

Вільям Гибсон, Брюс Стерлинг
 «Різнице́ва маши́на» — науково-фантастичний роман в жанрі стімпанк, написаний  у 1990 році.
Дія роману розгортається в Лондоні 1855 року, в альтернативній реальності. У 1831 році в Англії перемогла антифеодальна революція. До влади прийшла Партія промислових радикалів на чолі із лордом Байроном. В країні відбулася форсована індустріалізація, вирішальну роль в якій зіграла Різницева машина, виготовлена Чарльзом Беббіджем.
Різницева машина — це потужний суперкомп'ютер парової епохи. Він контролює всіх підданих Британської імперії. Кожна людина в пам'яті машини має індекс. Машина перетворюється на Всевидяче Око, яке в альтернативному XX столітті поглинає Лондон.


Нью-Кробюзонский цикл Чайни М҅'євіль 
Цикл, дія якого відбувається на континенті Бас-Лаг, найчастіше в великому місті Нью-Кробюзоне, поєднує стімпанк і технофентезі. Романи «Вокзал втрачених снів», «Шрам» і «Залізний рада» - вершина творчості М҅'євіль, головної фігури серед «нових дивних». Неймовірно витончений, навіть божевільний світ, населений химерними і разом з тим достовірними персонажами, - головна принада циклу. І, звичайно, захоплюючі, складні й заплутані сюжети. Але попереджаємо відразу: стилістика М҅'євіль сподобається далеко не всім. Лідер «нових дивних» пише натуралістично і епатажно.

Цикл «Левиафан» Скотта Вестерфельда
Юнацька трилогія «Левіафан», «Бегемот», «Голіаф» - ідеальний розважальний стімпанк. Дія відбувається в 1914 році, на початку війни, яка ведеться між «дарвіністами» і «бляхарями». Перші спираються на біотехнології, другі будують бойові шагоходи і роботів. Сюжет трилогії захоплюючий, але досить простий. Зате альтернативний світ і неймовірні технології виписані дуже детально і виразно - тим більше що романи багато ілюстровані. Цикл просто створений для аніме-екранізації. 

Гордон Далквист «Скляні книги пожирачів снів»
Роман відкриває трилогію про пригоди трьох дуже різних героїв - рішучих дівчат, сором’язливого шпигуна та совісного кіллера, які стають союзниками та друзями. І перший том - найчастіше вражаючий у планеті детективного сюжету, який розлучається у прекрасному антуражі промислового світу, нагадуючогоо вікторіанську Англію. Найкращі мастерно вибудувані інтриги, яскраві локації та перемоги героїв, Далквіст приваблює читача незвичайною літературною грою - частин роману стилізовані під різні напрями класичної англійської прози. Виходить своєрідний пазл, полноцінна розгадка якого по зубах лише досить підкованному читачеві.


Кріс Вудинг «ІсторіЇ «Кэтті Джей»
Цикл фентезійного стімпанку про суворий і жорстокий світ, де пірати і авантюристи бороються з небесами на повітряних кораблях. Іменно такі авантюристи зібралися на борту судна «Кэтті Джей». Іх пригодам і присвячений цикл. Цикл Вудинг - справжній авантюрний шедевр: захопливий сюжет і хоробрі герої - головні його достоїнства. Світ, де вигадливі технології зустрічаються з магією та древніми богами, теж вийшли дуже привабливими.

Використані джерела: https://www.mirf.ru
Далі буде...

Немає коментарів:

Дописати коментар