понеділок, 13 липня 2020 р.

Щастя "в книжках"

Любителям скандинавської культури варто було б якомога глибше зануритися в тлумачення понять, що мешканці суворої півночі цілковито асоціюють зі щастям та комфортом. І благо, що зараз можна зробити цілу підбірку книг, які не тільки їх пояснять, а й створять у серці маленьку затишну місцину, ледь освітлену теплим вогником і щедро наповнену хюґе (hygge).
Це скандинавське слово, яке означає настрій затишку та комфортного спілкування з почуттям благополуччя і задоволеності. За останні роки хюґе стала визначальною характеристикою данської культури.
Слово «хюґе» походить від данського слова hygge, що означає «благополуччя». І данською, і норвезькою мовою, hygge означає «форма повсякденної цілісності», «приємний і високо цінований повсякденний досвід безпеки, рівності, особистої цілісності і спонтанного соціального потоку». Іменник hygge означає щось хороше, затишне, безпечне і відоме, стосовно психологічного стану. З цього й почнемо.

Як стати частиною данської культури 
Ця книга поклала початок моєму знайомству з підвалинами скандинавського щастя. Впевнена, що і Вас вони зацікавлять, коли дізнатися, що за данською і шведською нацією закріпилося звання найщасливіших націй. 
Легка й дотепна історія про переїзд успішної лондонської кар'єристки у данську провінцію, секрети найщасливішої країни світу й пошуки хюґе — комфортного й безтурботного життя. Гелен Расселл досліджує найменші нюанси й відверто пише про плюси й мінуси країни: освіту й виховання дітей, баланс між роботою й дозвіллям, лібералізм поглядів і сексизм, дизайн оселі, смачнючі булочки й навіть правила підіймання прапора. Цікаво буде також дізнатися, яке соціальне забезпечення пропонує данцям держава, скільки вони працюють і як обирають професію. Повірте, Ви будете вражені.


Мистецтво створення затишку
Що робить данців найщасливішою нацією в світі? Як пов’язані хюґе і щастя? Пояснити суть особливого життєвого тренду безтурботних данців — завдання, що під силу лише Міку Вікінґу — засновнику і керівнику Дослідницького інституту щастя в Копенгагені, що роками досліджує данське життя. 
Жоден рецепт хюґе не є вичерпним без свічок. Якщо спитати данців, що вони найдужче асоціюють з хюґе, аж 85 відсотків назвуть свічки. «Розумієте, вони не тільки у вітальні — вони всюди. У класах, у залах засідань. І от ти американець, і ти і ти думаєш: а як же пожежна безпека? Хіба можна тримати відкритий вогонь у класі? А для данців це щастя, емоційний комфорт». Американський посол таки щось знає. Згідно з даними Європейської асоціації свічок, Данія спалює більше свічок на душу населення, ніж будь-яка інша країна Європи. Кожен данець спалює приблизно шість кілограмів свічкового воску щороку. 

Від автора бестселера «Маленька книга хюґе» 

Подорож до країни щастя… Щастя не має кордонів. Не важливо, де ти мешкаєш, щастя — не територія, а стан душі. Ключі до нього заховані у всьому світі… Саме це доводить у свій новій книжці Мік Вікінг, засновник Інституту дослідження щастя в Копенгагені. Подорожуючи світом, він розкриває секрети найщасливіших людей. Кожна країна має свій рецепт, головне — знайти його складові. Ділячись порадами від щасливчиків з усіх куточків Землі, автор аналізує, що впливає на формування феномену щастя: від приготування вечері чи теревенів із сусідами до життєвих пріоритетів. Ця книжка — путівник, що допоможе відшукати радість та гармонію в повсякденному житті… Мік Вікінг має ще одне данське слово: «люке». І цього разу масштаби глобальні. «Люке» – це особлива життєва філософія, що допомагає створити атмосферу спокою, тепла й гармонії та вчить радіти життю, навіть коли за вікном жахлива погода, день неймовірно короткий, а на роботі нескінченний потік завдань, датським словом на позначення щастя, і нова книга Вікінга зосереджується не тільки на Скандинавії, а й досліджує, як в інших країнах шукають свій шлях до щастя.

Колекціонерам щасливих моментів 
Пригадай свій найкращий день. Коли ти зробив щось значуще та надзвичайне. Перший поцілунок чи перше слово сина, омріяна зустріч з кумиром чи подорож до нового міста. Пригадай і відчуй, як тебе сповнюють тепло та приємні спогади. Відчуй, як вони надають тобі сили. Ностальгія — це універсальна давня людська емоція. Найновітніші дослідження щастя довели: хороші спогади визначають наше майбутнє. Як навчитися пам’ятати їх, фільтруючи непотрібне? Автор дослідив та перевірив, як саме працює цей принцип. І тепер ви маєте змогу опанувати це чарівне мистецтво. Створення спогадів, тактика відпускання та забування, розчищення пам’яті, медитативні практики, які допомагають пригадати події минулого та освіжити їх. Мік знає, як взяти максимум від нашої ностальгії та перетворити її на фундамент щасливого майбутнього. Плекайте свої спогади — вони роблять нас по-справжньому щасливими. Цікаве поєднання скандинавської щирості з теплими ілюстраціями та фотографіями. Ця книжка надихає, вона є практичним посібником, сповненим ідеями, які допоможуть наповнюватися тільки щасливими спогадами протягом усього життя. 

Порядок і організованість 
Лаґом — це щось значно більше, ніж просто помірність, з якою зазвичай асоціюють цей шведський стиль життя. Це не лише коротке слово, що глибоко вкорінилось у свідомість шведів, — у ньому криється ціла філософія, що допоможе не тільки жити щасливим і повноцінним життям, а й віднайти для себе справжню рівновагу.

Українська відповідь данському хюґе 

Українці - нація щасливих людей! А враховуючи історичні моменти та соціальні труднощі, геноциди та гноблення - українці справді унікальні у своєму баченні щастя, його розумінні. Одвічно українці вміли радіти життю. Але щастя лише на 10% тільки залежить від обставин і на 90% від нас. Ми самі обираємо цінності, на що витрачаємо час, які думки впускаємо у себе і як ставимося до тих ситуацій, що відбуваються у нашому житті. Насправді все просто. Варто лише захотіти змінити свої погляди на життя, щоб стати щасливим. Ця книга — погляд на наш унікальний рецепт щастя по-українськи, на наше вміння бути щасливими. Вона для того, щоб зрозуміти, що таке щастя, знайти його для себе у маленьких дрібничках, які наповнюють наше життя.

Також варто згадати таких дослідників скандинавського щастя, як Матильда Андерсен, Мері Турелл Сьодерберґ, Нікі Брантмарк та Солвей Бергрен. Без сумніву, після прочитання затишок, щастя і насолода просто не зможуть оминути ваш дім. 





Інна Храбуст


Немає коментарів:

Дописати коментар