четвер, 13 грудня 2018 р.

«Сміюсь над горем, регочу над лихом…»


Ментальна риса українського народу – це гумор, а ще пісенність. І в радості, і горі український народ співає і завжди сміється: з ворогів  та недругів – гнівно та дошкульно; з друзів – весело та дотепно; з самого себе – висміює свої вади чи негаразди, що властиво сильному духом народу. Цією тематикою пронизана творчість відомого українського поета, публіциста, пісняра та вчителя Миколи Даниловича Сома. Поет, виходець з давнього козацького роду Сомів, увібрав в собі ці прикметні етнічні риси українського народу. Він лірик та пісняр з когорти шістдесятників. Його поезією зачитувалися ровесники. 24 роки на телебаченні в програмі «На добраніч , діти» щовечора лунала ніжна колискова Миколи Сома на музику Оскара Сандлера "Рученьки-ніженьки", за що потрапили до книги рекордів Гіннеса. Невгамовний гумор та сатира Миколи Сома, який в часи застою проривався позацензурно,  в наш час отримав друге дихання.Тож,  вшановуючи пам'ять відомого поета, в бібліотеці-філії №8 11 грудня відбувся міський конкурс читців лірики та гумору Миколи Сома «Велетень сміху».  Тридцять конкурсантів  – читачів бібліотек Білоцерківської міської ЦБС, учнів шкіл, студентів вузів та ПТУ завзято змагалися в майстерності читання віршів українського поета. Формат проведення конкурсу був не традиційний – саме журі задали тон учасникам, заспівавши пісень Миколи Сома, а голова журі Ганна Нагорна поділилася незабутніми спогадами про поета, якого вона знала та товаришувала з ним. Досвідчене та шановане журі на чолі з Ганною Нагорною, завідуючою бібліотекою-філією №10 одноголосно визначилися з переможцем.


Гран-прі отримала Аліна Королевич за літературно-музичну композицію «Вишиванка» ( Гімназія №1, театральна студія «Пролог»).

1 місця в різних вікових категоріях вибороли Єва Студенна ( читачка ф.6, БЗШ №21), Софія Гіптенко ( читачка ф.№10, Білоцерківський колегіум), Віолетта Ляхевич ( читачка ЦБ, Білоцерківський коледж фінансів обліку та аудиту).
2 місця  поділили Карина Вараді ( читачка ф.№4, БЗШ №13), Анна Панько ( Гімназія №1, театральна студія «Пролог»), Андрій Поліщук (читач ЦБ,БПТУ ім. Поповича, член волонтерської групи «Твори добро»), Артем Скляр (БПТУ ім. Поповича, член волонтерської групи «Твори добро»).  3 місця отримали – Кириченко Марина (читачка ф.№8, БЗШ №4), Анастасія Сокол ( читачка ф.№3, Гімназія №1), Тилилим Діана ( читачка ф. №8, БЗШ  №4), Каріна Травкова ( БСШ №1, театральна студія «Пролог»), Ходисько Настя ( читачка ЦДБ,  БЗШ № 11 ). Переможці конкурсу отримали дипломи та нагороди, а  учасники – заохочувальні призи за підтримки директора «Будмаркету» пані Олени Дикої та Білоцерківського відділу культури і туризму Білоцерківської міської ради. Підводячи підсумок можна сказати, що звичайно, хтось радів перемозі, хтось засмутився, але загалом на за конкурсі панувала   дружня та тепла поетична атмосфера. На завершення учасники із задоволення зробили спільне фото.Організатори щиро вдячні членам журі Ксенії Жук, Тамарі Шпак, Тетяні Строкач та голові Ганні  Нагорній за гарну роботу по визначенню переможців . Бажаємо творчого зростання і нових здобутків учасникам конкурсу.            Світлана Хмільова




 


Немає коментарів:

Дописати коментар