четвер, 8 вересня 2016 р.

Мій рідний край – на берегах Росі


О, Біла Церкво, місто Доброти,
                                                             
Які віки в собі ховаєш ти?

                                                              
Знати  історію рідної землі повинен кожен громадянин. Славна минувшина, її видатні особи є для нас невичерпним джерелом патріотизму. Історія має розповідати правду життя наших предків, але ці оповіді повинні мати живий зв`язок із нашим сьогоденням.
            7 вересня  працівники  бібліотеки №8 провели   День краєзнавства «Місто Премісто, Прамісто моє…», основні заходи якого відбулися в березовій алеї поряд із бібліотекою.
Дійство розпочалося о 12.00. Майже годину, на вулиці, українськими піснями зустрічав  гостей новостворений самодіяльний ансамбль клубу Академії пенсіонерів «Золота осінь». Звучали авторські  та українські народні пісні про любов до рідного краю і України, про кохання і людські моральні цінності; жартівливі – про лихого чоловіка, що б`є дружину, про людське око, аби чужі  боялися. Пісні лунали і чарували перехожих, які зупинялися, щоб насолодитися майстерним виконанням.
           
О 13.00 з`явилися звані гості – читачі бібліотеки, переважно ті, хто цікавиться історією Білої Церкви, краю, в якому живуть. І вони не пошкодували. Цікаву розповідь підготувала завідуюча бібліотекою Світлана Хмільова. Темою її прес-діалогу були «Давні споруди Білої Церкви».
Спочатку, коротко ознайомила з історією заснування міста, потім розповіла про візитну картку Білої Церкви – дендропарк «Олександрія».
Багата історія у нашого древнього міста. Не оминули його важливі історичні події, що відбувалися в Україні протягом багатьох віків, однією з яких є перебування у Білій Церкві козацького отамана Богдана Хмельницького, про що свідчить пам`ятник, споруджений  в парку відпочинку ім. Т.Г.Шевченка.
Учасники заходу дізналися історію будівництва Торгових рядів, Будинку органної та камерної музики, Преображенського собору. Не оминули увагою й більш новіші пам`ятники розміщені у Парку Слави, присвячені жертвам голодоморів тощо. Година промайнула непомітно.
           
14.00. На зміну дорослим прийшли молодші – учні БЗШ №4.  На них чекали «Історичні подорожі вулицями міста» разом із Зоєю Чутковською, головним бібліографом читального залу. Цікавим доповненням до яких стали ретро-світлини вулиць, площ, архітектурних будівель Білої Церкви.»
Краєзнавчу вікторину «В нашім місті древньому»  провела бібліотекар читального залу Олена Максименко.  Це дійство відбулося вже о 15.00.
            Протягом дня діяла книжкова  виставка-інсталяція «Історія вулиць: Біла Церква стародавня».
            Після 16.00 на гостину завітала декор-студія Олени Оверченко. Студійці навчали бажаючих виготовленню декоративних квітів за допомогою повітряних кульок. Потім відбувся майстер-клас з техніки декупажу від Майї Боженко, бібліотекаря читального залу.











Немає коментарів:

Дописати коментар